Sebestyén János

Kortárs festőművész.

Sebestyén János (1957) 

Sebestyén János festőművész 1977-től 1980-ig a moszkvai Szurikov Képzőművészeti Akadémián – a szentpétervári mellett ez a másik legjelentősebb orosz akadémia – kezdte, és Budapesten a Képzőművészeti Főiskola festő szakán, Kokas Ignác osztályában fejezte be tanulmányait. Több mint 20 ország tehetségei között fejlődhetett, alkothatott, s az elsősorban ott teremtett kapcsolatai révén azóta is magasan jegyzett nemzetközi művésztelepek rendszeres vendége Európa-szerte.

Közreműködött színházi produkciókban (TranzDanz, Magyar Állami Népi Együttes), és számos könyv jelent meg az ő illusztrációival. A ’90-es évek végén Nyitott Műterem címmel sikeres összművészeti esteket szervezett, miként a Budai Várban a Secco Galéria évekig futó, nagysikerű programjai is az ő nevéhez fűződnek. Kiemelkedő projektje volt, hogy a békéscsabai Príma-díjas Napsugár Bábszínház figuráit is új életre keltette.

„Képei misztikus szürreális víziók, jellemzői az élénk színekből kibomló formák. A realitás határán mozgó figurák sokszor szinte szimbólumokká válnak, a szürrealista jelleg az érzelmi töltetből adódik.”

Kiállításai

1987 Budapest – Egyetemi Színpad;

1988 Kiskunhalas – Szilády Galéria;

1989 Pécs – Könyvtár Galéria;

1990 Nordeinde – Hollandia – Templom Galéria; Budapest – Vörös Szalon – Opera;

1991-92 Rotterdam – Roche-Bobois Galéria;

1993 Koppenhága – Magyar Nagykövetség; Kecskemét – E Galéria, Koppenhága – Gallery 68;

1994 Szeged – Post Art Galéria, Budapest – Polaris Galéria; Bécs – Galerie Corso; Hyvinkaa – Finnország – Városi Képtár;

1995 Helsinki – Magyar Kultúra és Tudomány Háza; Bécs – Hotel Intercontinental; Gouda – Hollandia – Staats Galerie; Nagykanizsa -Trend Galéria;

1997-99 Budapest – Nyitott Műterem;

1998 Budapest – Bank Center Galéria; 1999 Budapest – Vörös Szalon – Opera;

2001 Budapest – Secco Galéria;

2002 Kecskemét – “Museion” Galéria; Stockholm – Gallery Infra;

2003 Budapest – Kék Iskola Galéria; Pécs – Horda Galéria; Kecskemét – E Galéria; Budapest – Újlipótvárosi Klub Galéria;

2004 Trend Galéria Nagykanizsa; Secco Galéria Budapest; Inter.Art Gallerie Salzburg, Ausztria.

Traduction »
Scroll to Top
Scroll to Top